10 Adımda KPSS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım? - Genel Kültür ve Genel Yetenek

KPSS devlet kadrolarında memur olmak isteyen milyonlarca adayın yarıştığı bir sınavdır. 60 genel yetenek ve 60 genel kültür olmak üzere 120 soru sorulmaktadır.  Her geçen yıl KPSS’ye giren aday sayısı arttığı gibi buna paralel olarak sorular da zorlaşmaktadır. Bununla birlikte KPSS’yi gözümüzde çok büyütmemek de fayda var. KPSS büyütülecek kadar zor bir sınav olmadığı gibi hafife alınacak bir sınav da değildir.

Planlı ve programlı çalışılarak sınava girildiğinde KPSS’den çok yüksek puanlar almak imkansız değil. Bu noktada önemli olan tüm derslere düzenli çalışmak ve yeteri kadar bol soru çözmek.
Muhakkak ki çalışmadan başarı gelmiyor. Peki çalışmak için nasıl bir yöntem belirlemek gerekiyor?

1. Kursa gitmek: Özellikle kendi alanlarında uzman hocaların bulunduğu bir kursa gidebilirsiniz. Bu yolla eksiklerinizi görüp çok rahatlıkla netlerinizi artırabilirsiniz. Ayrıca KPSS kursuna devam etmek sizi programlı bir tempoya sokar. Yalnız kursa devamsızlık yapmamalı ve tüm konuları takip etmelisiniz.

2. Kaynaklardan çalışmak: Tabi ki herkesin kursa gitmek gibi bir imkanı olmayabilir. Sadece KPSS kitaplarından çalışılarak da başarılı olabilirsiniz. Bununla birlikte kitaptan çalışmak belli bir zaman sonra sizi sıkabilir. Ayrıca kitaptan çalıştığınızda hangi konunun daha çok önemli hangi konunun daha az önemli olduğunu bilemeye bilirsiniz. Gerçi bol soru çözerek hangi konulara daha fazla çalışmanız gerektiğini hangilerine daha az çalışmanız gerektiği öğrenebilir siniz.

3. Hız: ÖSYM’nin yaptığı sınavların ortak noktası nedir diye sorsak. Galiba hepsinde hızlı olmak cevabını verebiliriz. Yani kursa giderek ya da evde kendi başınıza çalışarak bütün konuları en üst seviyede bitirmiş de olsanız hızlı değilseniz KPSS’de başarıyı yakalamanız zor olacaktır. KPSS’yi çeşitli kaynaklardan bol soru çözerek kazanabilirsiniz. Kendinize günlük soru çözme limiti koyabilirsiniz. Örneğin günde 50 soru çözeceğim gibi. Böylece gün be gün hem farklı sorular görmüş olursunuz hem de soru tarzlarını bileceğinizden hızlanmış da olursunuz. Yine ÖSYM’nin yaptığı sınavlardan (DGS) birine hazırlanan bir tanıdığım sınava hazırlık sürecinde 20bine yakın soru çözdüğünden, kitaplığının soru bankalarından geçilmediğinden bahsetmişti. Yani KPSS’nin sırrı nedir dersek, bence bol soru çözmektir.

4. Çözülemeyen ya da yanlış yapılan sorular:  Soru çözmek demişken atlamamamız gereken bir konu da çözülemeyen yada yanlış yapılan sorular. Soru çözme sürecinde mutlaka çözemediğiniz veya anlamadığınız bolca soruyla karşılaşacaksınız. Bu sorular kesinlikle çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde veriminiz düşer ve kendiniz geliştiremezsiniz. Çözemediğiniz soruları çevrenizden destek alarak çözüme kavuşturabilirsiniz. Ya da internetin nimetlerinde yararlanarak çözüm yollarını öğrenebilirsiniz. Bu noktada internet harika bir kaynak olabilir. Ayrıca nerede hata yaptığınızı bilmek ve bu hatayı çözüme kavuşturmak KPSS’de yüksek puan almaya sizi bir adım daha yaklaştıracaktır.

5.  Denemeler: Çok soru çözerek KPSS’ye hazırlık yolunda önemli bir engeli aşmış oluyorsunuz ama zirveye giden yolda deneme sınavlarını pas geçmemek gerekir. Sınava 1 ay kala kursların düzenlediği deneme sınavlarına girebilir yada kendiniz kendinize deneme sınavı yapabilirsiniz. Genellikle her gün birkaç deneme sınavı yapılması söylenir. Bununla birlikte herkes kendi durumunu bildiği için her gün en az 1 olmak üzere deneme yapmakta fayda var. Denemeler sayesinde hem daha hızlanmış olursunuz hem de sınava  yönelik bütüncül bir bakış açısı kazanmış olursunuz. Ayrıca denemeleri yaparken zaman kıstasına dikkat etmeli mümkünse 9:30’da sınavı başlatıp 12:30’da bitirmekte fayda var. Böylece kendinizi sınav stresine de hazırlamış olursunuz.

6.  Genellikle sayısalcıların sayısal sorulara sözelcilerin de sözel sorulara ağırlık verdiğine yönelik bir kanı vardır. Özellikle KPSS’de soru ayrımı yapmamalısınız. Sayısalcıysanız sadece sayısal sorulara sözelciyseniz sadece sözel sorulara bakmak gibi bir hataya sakın düşmeyin. Size verilen süre içerisinde bütün soruları çözmeye çalışın.

7. Kpss genel kültür: Kpss genel kültür özellikle tarih ve güncel bilgiler konuları için özel çalışma yapmanız gerekebilir. Ayrıca bazen güncel olaylar ile tarih konuları birleştirilerek sorulduğu için dünyada ve Türkiye’de neler olup bitiyor takip etmekte fayda var.

8. Kitap okumak: Türkçe soruların bire bir ilacıdır diyebiliriz. Ne kadar çok kitap okursanız okuduğunuzu anlama ve yorumlama kabiliyetiniz o kadar gelişir. Böylece paragraf soruları sizin için sorun olmaktan çıkar. Paragraf soruları için ekstra bir çaba sarf etmeniz gerekmez. Birazda dilbilgisi takviyesi ile Türkçe sorularının tamamını yapabilirsiniz.

9. Matematik: Yukarıda bahsettiğimiz temel ilkeler matematik için de geçerli. Matematik temeliniz varsa işler sizin için daha kolay olacaktır. Konuları hızlı bir şekilde bitirerek bol ve farklı soru çözmelisiniz. Matematik ile ilgili olarak temeliniz çok iyi değilse bile sıfırdan başlayarak matematik sorularının birçoğunu yapabilirsiniz. Bildiğiniz üzerinde matematikte olay formül ve muhakeme üzerinden ilerlemekte. Matematik konularını çalışırken formülleri küçük bir not defterine yazmanız ve ihtiyacınız olduğunda bu formül defterini kullanmanız formüllerin yerleşmesinde çok büyük fayda sağlar.

10. Moral - Motivasyon: Belkide en önemli konulardan biri de moral ve motivasyonunuzun iyi olmasıdır. Psikolojik olarak iyi durumda olmanız sınavda da daha iyi netler yapmanıza yardımcı olacaktır. Bundan dolayı KPSS’ye hazırlık sürecinde umutsuzluğa düşmemeli, stresli ortamlardan ve kişilerden uzak durmakta fayda var.

Kpss Genel Kültür Soruları:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder