Meclis Soruşturması

TBMM'nin hükümeti denetleme  yollarından biri olan meclis soruşturması ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

A) En az 20 milletvekili bir siyasi parti grubu veya Bakanlar Kurulu tarafından meclis soruşturması açılması teklif edilebilir.
B) Belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemedir ve bu inceleme bir komisyon tarafından yürütülür.
C) Meclis, meclis soruşturması açılması isteminin en geç bir ay içinde görüşür ve gizli oy ile karara bağlar.
D) Meclis soruşturması önergesi verilişinden sonraki 3 gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılır.
E) Meclisteki siyasi parti grupları meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapma kararı verebilir.



Çözüm: TBMM'nin bilgi edinme yollarından biri olan meclis soruşturması, başbakan veya bakanların görevleri ile ilgili cezai sorumluluklarının araştırılmasını sağlar. TBMM üye tam sayısının en az 1/10'unun önergesi ile istenebilir. Meclis bu istemi, en geç 1 ay içinde görüşür ve gizli oy ile karara bağlar. Soruşturma açılmasına karar verilirse TBMM'deki siyasi partilerin üyeleri oranınca katılacakları bir komisyon oluşturulur.

Komisyon yapacağı soruşturma sonucunda hazırladığı raporu TBMM'ye iki ay içinde sunar. Rapor TBMM başkanlığına verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılır. Dağıtımdan itibaren 10 gün içinde de görüşülür. İlgili kişi gerekli görülürse Yüce Divan'a sevk edililir. Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyu ile alınır. Ayrıca meclisteki siyasi parti gruplarında da meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder